София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ДПС обявява кого ще подкрепи на президентските избори утре

Казак: Договорката между ГЕРБ, РБ и ПФ ще трае „от ден до пладне“

7 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

ДПС ще обяви утре кого ще подкрепим на изборите на 6 ноември. Това заяви зам.-председателят на партията Четин Казак в студиото на „Делници“.
Като член на Правната комисия в Парламента, която в момента разглежда последните промени в Изборния кодекс, Казак беше категоричен, че за пореден път гласът на разума няма да бъде чут и този път поправките вместо да изгладят противоречията и да премахнат недостатъците в откровено противоконституционните текстове, ще бъдат резултат от една безпринципна договорка между политическите сили на ГЕРБ, РБ и ПФ. По думи на депутата от ДПС предложенията на управляващата коалиция и подкрепящата ги партия разграничават недопустимо българите, живеещи в и извън страни от Европейския съюз. Това е дискриминация между сънародниците ни в чужбина, допълни още Казак. Според него са митологеми разпространяваните твърдения, че гласуването в Турция има негативни последици за България и вота. „Това идва от фактът, че една расистка, а според доклад на ЕК и фашистка партия като ПФ, е в управлението“, заяви още Четин Казак и допълни, че така се поощрява омразата.
Относно квадратчето „Не подкрепям никого“ Казак заяви, че то е в абсолютен разрез с изборното законодателство и право, което би трябвало да помогне на гражданите да изберат някого, а не да дават вот „против“. Компромисът между ГЕРБ, РБ и ПФ ще трае „от ден до пладне“, категоричен беше още Казак. По негови думи партиите в коалицията съвсем скоро ще разберат, че са сбъркали, защото нарушават Конституцията заради партийни интереси. „Така изкуствено ще се „помпа' избирателна активност, като първо задължаваме хората да гласуват и после им даваме една такава опция да не изберат никого“. Казак призова омбудсмана да сезира Конституционния съд относно ограниченията в секциите и квадратчето в бюлетината „Не подкрепям никого“. Една година преди изборите не трябва да се пипа законодателството, а ние в 12 без 5 се занимаваме да го поправяме, допълни още зам.-председателят на ДПС.