София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Драскачите в Хирошима- техници от Софийската опера

България се извинява на Япония

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Вандалската  проява, при която българи поставиха  надписа "Локо София" върху мемориала за жертвите от ядрената атака над Хирошима се оказа дело на двама осветители от Софийската опера и балет. Това стана ясно, след като японските власти задържаха сънародниците ни за извършеното. Веднага след изтичането на информацията в медиите, се разбра, че мъжете са уволнени. Директорът на операта пък разпространи официална позиция на ръководената от него институция, в която поднася извиненията си към японския народ.
 
"Софийска опера и балет изразява искреното си възмущение и потрес от извършеното посегателство срещу Мемориалния парк на мира в гр. Хирошима, за което японските власти проверяват двама служители от техническия екип на турнето на Операта в Япония.
 
Осъждаме този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г. Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия.
 
Поднасяме извиненията си на японския народ, който стана жертва на необмислените постъпки на български граждани, решили да изразят футболните си пристрастия по крайно обиден и неуместен начин. Те трябва да понесат с цялата тежест на закона последствията от действията си." пише директорът на операта академик Пламен Карталов в разпространената позиция.
 
Извиненията си за случилото се поднесоха и от българското външно министерство, от където определиха случилото се като възмутително.