София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дрескодът на властта - „По дрехите посрещат...“

Как се обличат политиците?

8 годиниРазвлечение 2 Боряна Райчева

Смята се, че консерватизмът е единствената възможна мода, що се отнася до деловия човек. Какво своеволие могат да си позволят политиците и до какво води тяхното решение? За всичко това ще си поговорим с доц. Александра Хонг.

Екранът диктува условията. Типажът е по-важен от таланта. Политикът, подобно на актьора, е длъжен да спазва правилата, които изграждат неговия образ на обичан и подкрепян от обществото. От тези, които гласуват за него.

Дрескодът е социална норма. Той се основава не само на стриктното спазване на правилата и принципите на разумност, удобство и гъвкавост. Притежават ли необходимата култура българските политици за стил и етикет, за да се впишат в световната политическа картина? Повод да си зададем този въпрос стана облеклото на един от нашите посланици – Мая Добрева, която провокира общественото внимание, благодарение на костюм в бебешко синьо и шапка с пера.
На 28 септември посланик Добрева посети двореца в Люксембург, за да връчи акредитивните си писма. Двамата с херцога обсъдили развитието на двустранните отношения, засилването на икономическите контакти и културния обмен между България и Люксембург.

Дали облеклото на посланик Добрева е моден гаф или трик за привличане на вниманието - предстои да разберем.

Казват, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат. А времето, за което една публична личност може да се превърне в модно посмешище или в икона, в наши дни е доста сгъстено. Чехов казва, че „в човека, всичко трябва да бъде красиво: лицето и облеклото, душата и ума“. А ако не може да е всичко това, то нека започнем поне отнякъде, нека например с ума.