София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Другото мнение: Конфликтът в Асеновград

Говори жител на Асеновград

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Това, което се случи край местността 40-те извора е инцидент между група роми и група деца. Този инцидент обаче бързо се превърна в етнически конфликт със сериозни измерения.
Това коментира Асен Колев – д-р по философия, както и жител на Асеновград, занимаващ се с обществените въпроси в кварталите Столипиново и Лозница.
По думите на Асен Колев, ако не е имало външна намеса, хората на място са щели да се разберат. Никога в Асеновград не е имало подобни конфликти от 100 години, категоричен е асеновградчанинът.
Вчера хиляди излязоха отново на протест в Асеновград. Исканията на хората са за засилено полицейско присъствие в града, справедливи и адекватни присъди за всички, без значение от техния етнос, както и равни права и задължения за всички български граждани.
Полицейското присъствие в Асеновград е засилено. Стотици служители на реда са разположени по улиците на града, като проверят личните документи на протестиращите.
Дотук се стигна заради нападението от 26 юни над състезатели и треньори от отбора по гребане. В ареста останаха 9-ма задържани заради мелето, а други двама излязоха срещу парична гаранция.