София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДСБ с фаворити за президент – Трайков, Караджов и Минеков

Спънки пред обща дясна кандидатура заради опозиционния им профил

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

ДСБ с трима фаворити за президентска кандидатура на Реформаторския блок. Трайчо Трайков, Гроздан Караджов и Велислав Минеков са „любимците“ на партията, стана ясно от думите на лидера й Радан Кънев.
И тримата са със силен опозиционен профил, допълни още Кънев и заяви, че от ДСБ ще обсъдят имената и ще излязат с окончателна позиция кого от тях ще подкрепят като номинация на блока. Проф. Велислав Минеков обаче постави условие, по което да бъде издигнат – да не се обвързва с правителството и това да излезе под официална декларация на РБ. Това е проблем пред Реформаторите, тъй като ДСБ – като част от тях, са в опозиция на кабинета, а останалите го подкрепят и участват в него.
От партията на Кънев настояха президентските избори да не се провеждат в Турция, тъй като след опита за преврат там на 15 юли, ситуацията не е безопасна и не е демократична. Ходът на българската власт с експулсацията на Абдуллах Бююк от България в южната ни съседка, от ДСБ нарекоха „пораженчески“. Заради обтегнатото положение в Турция, и от редиците на Кънев поискаха свикването на КСНС, тъй като има риск от мигрантска вълна, идваща у нас.