София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дъжд и гръмотевици в почти цялата страна

За четири области е в сила оранжев код

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Дъжд и гръмотевични бури ни очакват и днес. Жълт и оранжев код за опасно време е в сила за почти цялата страна, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Предупреждение от втора степен за проливни валежи е обявено в областите Враца, Плевен, Ловеч и Габрово. Там са възможни и градушки. Очакваните количества на валежите са около 30 л/кв.м, на отделни места в областите до 45-65 л/кв.м.

В 19 области е обявен жълт код – Монтана, София-град, София-област, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна.

Днес над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна. Ще се появи слаб до умерен северозападен вятър и с него ще прониква по-хладен въздух. Максималните температури в повечето места ще са между 22° и 27°, в крайните югозападни и югоизточни райони, където ще има повече слънчеви часове – до около 30°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна. На места ще превали и прегърми. Максималните температури на въздуха ще са 25-28°.

Над планините ще е облачно и много места ще паднат валежи, придружени от гръмотевици и временни усилвания на вятъра.