София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дъждовете активизираха свлачища в Родопите

Пропадна пътят към Кръстова гора и Асеновград

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Проливните дъждове в  страната ни активизираха свлачища в Родопите. Пътят към едно от най-натоварените и посещавани места у нас – Кръстова гора пропадна. На две места свлачище е погълнало около 100 метра от асфалтовата настилка, затова половината от пътното платно липсва. Мантинелите висят във въздуха встрани от пътя, който е ремонтиран за последно преди 10 години. 
 
Разрушеният от свлачищата път води не само до Кръстова гора и град Лъки, а и до село Борово, в което живеят 70 души. По този маршрут всекидневно минава спешна помощ, доставки на хранителни продукти и автобуси. Ремонтът на пътя към Кръстова гора ще струва 300 000 лева. 
 
Три села в община Асеновград – Яврово, Лясково и Добралък са изправени пред опасността да останат откъснати, заради свлачище намиращо се на метри от Асеновата крепост. Обявено е частично бедствено положение. За безопасно преминаване е изградена барикада от чували с пясък. 30 метра от  платното е погълнато от свлачището, а асфалтът се намира в дерето. 90% от населението на Лясково се състои от възрастни хора, които се страхуват да не се повтори бедствието от преди три години, когато жителите на селото останаха с месеци изолирани от света. Към момента Асеновата крепост е недостъпна за автобуси с туристи. 
 
За сега не е изчислено колко ще струва укрепването на пътя в община Асеновград. Чакат се геодезисти, които да изкажат експертно мнение.