София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Дъждът остава и днес. Армията е мобилизирана

Следят нивата на язовирите и реките

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Декември започна с обилни валежи и оранжеви и жълти кодове в много области на страната. Днес значителни валежи ще има преди обяд в Западна България и Родопите, а през деня в Централна България и североизточните райони. Оранжев код за валежи от дъжд е обявен за четири области в страната за събота, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Благоевградска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска. В тези райони се очакват значителни валежи, като сумарните количества за денонощието ще достигнат между 35 и 65 л/кв.м, в отделни райони и повече.

Жълт код за дъжд е в сила за 10 области на страната. Предупреждението важи за Монтана, Враца, Габрово, Ловеч, София град, София област, Перник, Кюстендил, Пловдив, Хасково. Сумарно за денонощието се очакват количества на валежи между 20 и 30 л/кв.м, в отделни райони и повече.

След обяд в западните райони валежите временно ще спрат. Температурите в по-голямата част от страната ще са без съществен дневен ход - между 5° и 10°.

Продължава наблюдението в реално време на язовири и реки, пътища и електропроводи в цялата страна заради очакваните още валежи и топенето на скоро падналия сняг.

По места бяха създадени кризисни щабове, които да преценяват рисковете и да реагират, ако се налага. Властите казват, че са готови при нужда да вземат бързи мерки. Дори армията е в готовност да се включи. В Перник вчера, заради проливните дъждове, имаше проблеми с  парното и тока. Някои улици бяха под вода. В Мало Бучино реката излезе от коритото си, преля над мост и наводни няколко къщи.