София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Дълг и чест“ връща интереса на българите към историята

Издателят Иван Гранитски представи поредицата

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Издателят Иван Гранитски представи в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ новата поредица на издателство „Захарий Стоянов“ „Дълг и чест“. Той обясни, че заглавието на поредицата е дошло от надписа на сабите на българските кавалеристи.  

Той показа новата книга на академик Кирил Косев, която е изследване на делото на Васил Левски.

Мнозина от нашите политици държат в кабинетите си портрета на Левски, но е добре да прочетат и писмата му, коментира Гранитски.

Той посочи, че в поредицата се вкючват книги за български ханове и царе, като една от книгите е на академик Гюзелев за хан Тервел.

Гранитски разказа, че при представянето на книгите от поредицата се вижда, че расте интересът на младото поколение към българската история.

Професор Николай Овчаров пък е автор на книги за цар Иван Шишман и за цар Калоян. Оформлението на цялата поредица е на художника Васил Горанов. Автори са още известни историци като Божидар Димитров и Георги Марков, а предстои да излязат книги и за по-нова история от утвърдени изследователи.