София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Държавата дава по 10 лв. за православен или мюсюлманин

Предвиждат се промени в Закона за вероизповеданията

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

По 10 лв. субсидия за всеки, който в националното преброяване се е обявил за православен или мюсюлманин, ще получават православната църква и мюфтийството. Това предвижда предложение за промени в Закона за вероизповеданията, внесено от лидера на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

Двамата изготвиха серия от промени за второто четене на законопроекта, за да удоволетворят претенциите на Светия синод и мюфтийството към първоначалните предложения.

Субсидия по 10 лв. за всеки самоопределил се е предвидена само за вероизповеданията, към които принадлежи повече от 1% от населението. С над 4 млн. православни и 577 хил. мюсюлмани в България това са само тези две религии. Новата система ще увеличи с много финансирането им, защото в момента субсидията за всички вероизповедания е 5,5 млн. лв.

Субсидия ще има и за по-малките вероизповедания, но на база на възможностите на бюджета, предлагат Цветанов и Карадайъ. В предния вариант малките църкви нямаше да получават нищо.

Двамата лидери се отказват и от забраната чужди духовници да служат и проповядват в България.

Остава и правото на религиозните институции да разкриват училища и да получават дарения, включително и от чужбина. Цветанов и Карадайъ предлагат и отпадане на предложената забрана богослужението да е само на български език.

Храмовете ще са собственост само на православната църква или съответното вероизповедание, предлагат още двамата лидери.