София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Държавата с нова оценка за АЕЦ „Белене“

Актуализация за пасивите и активите в проекта

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Държавата ще направи нова оценка на активите и пасивите в проекта АЕЦ „Белене”. Това ще стане, след като даде мандат на кабинета да рестартира проекта, съобщи в рамките на минен форум министърът Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

"Оценката трябва да бъде актуализирана. БАН залага максимално високи разходи за проекта. Ако се стартира процедура за избор на стратегически инвеститор, ще предстоят преговори и разговори. Целта ще бъде цената и разходите да се минимизират, доколкото е възможно", подчерта енергийният министър.

Тя коментира още, че стартира подготовката за процедури за избор на стратегически инвеститор. Крайно необходими е да се чуят всички мнения, да се даде отговор на всички въпроси, да изгради ясна визия за това какво следва, с цел да се вземе едно прагматично решение, което да бъде в интерес на българските граждани и бизнес. Ако се стигне до положение, в което парламента одобри, предложения вече вариант, това ще даде сериозен тласък по средното и висшето образование в областта на енергетиката.

„Много е важно да не се разделяме, когато става въпрос за такива важни въпроси като АЕЦ „Белене“, които се отнасят за бъдещето на България и българската икономика. Това са решения, които ще ангажират поколения напред“, посочи още министър Теменужка Петкова.