София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Държавите от ЕС заедно срещу мръсния въздух

Министрите подписаха споразумение по програма за околната среда

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Неформална среща на министрите на ЕС по околна среда започна днес в София, в Националния дворец на културата. В първия ден дебатите бяха съсредоточени върху защитата на човешкото здраве и околната среда и възможните решения, които биха подобрили качеството на атмосферния въздух.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подчерта пред журналисти след срещата, че за първи път е повдигнат на толкова високо ниво въпросът за мръсния въздух. „Над 2/3 от държавите членки в ЕС имат този проблем“, посочи той и допълни, че ще бъде търсен политическият опит от различните държави, за да бъде решен проблемът със замърсяването на въздуха.

Министрите подписаха и програмно споразумение по Програма "Опазване на околната среда и изменение на климата" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство /ЕИП/ за периода 2014 - 2021 г.

Споразумението не е само правен акт - то е израз на изграденото доверие между страните донори и МОСВ, на доброто сътрудничество, на високата добавена стойност, на постигнатите резултати през предходните програмни периоди и е гарант за желанието да продължим да работим заедно за постигането на високи екологични стандарти и в грижата за околната среда”, това каза министър Нено Димов.

Той посочи, че за периода 2007 - 2009 г. по финансовия механизъм на ЕИП са били изпълнени девет проекта в сектор "Околна среда" на обща стойност над 8 млн. лв. “Новата програма "Околна среда за изменение на климата" си поставя за цел чрез предоставеният финансов ресурс от 30,5 млн. лв. да изпълни мерки по прилагане на важни политики в областта на управление на отпадъците и адаптацията към климатичните промени”, допълни Нено Димов.

Държавният секретар на Министерството на околната среда и климата на Норвегия Атлъ Хамар, който участваше в подписването, посочи, че това е безвъзмездна помощ, която е приносът на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, за да се намали неравенството в социално-икономически план в Европа и да се укрепят двустранните взаимоотношения. Според него програмата ще допринесе за укрепване на способността на България в областта на климата, биоразнообразието и управлението на водните басейни.