София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дутерте: С Доналд Тръмп ни обединява любовта към ругането

Филипинският президент поздрави Доналд Тръмп за победата на изборите

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Филипинският президент Родриго Дутерте заяви, че той и Доналд Тръмп, който спечели президентските избори в САЩ, споделя една любов към ругането.
Той поздрави републиканеца Доналд Тръмп за победата му на президентските избори в САЩ, като изрази желание да работи с новата администрация на САЩ на основата на взаимно уважение и взаимна изгода.
И двамата обичаме да руагем. Незначителен факт, но се браним незабавно. Еднакви сме, цитира думите на Дутерте CNN. Телевизионният канал също така информира, че поздравлението на Дутерте бележи стъпка към помирение със САЩ.
По-рано президентът на Филипините коментира, че на страната му е време да "каже сбогом" на Съединените щати. След това обаче заяви, че страната му не може да скъса отношения със Съединените щати, а Филипините "няма нужда да съобразяват своята политика с политиката на САЩ."
Филипинският лидер е известен с това, че не се стеснява да изразява мнението си по повод световните политически лидери.
В навечерието на срещата на върха на Г-20 в Китай, той нарече Обама "кучи син", заради доклади, че лидерът на САЩ възнамерява да потули въпроса за загиналите 2 хиляди души в борбата с престъпността във Филипините след избора на Дутерте. По-късно той нарече "глупак" генералния секретар на ООН Бан Ки-мун във връзка с изявленията на ООН по въпроса за нарушаването на човешките права. Той се е изказвал негативно и относно папата и посланика на САЩ в Манила.