София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Два дни за шофьорите „опарени“ от „Олимпик“-

Да търсят защита от друг застраховател

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Два дни – четвъртък и до полунощ в петък, собствениците на автомобили, избрали да застраховат колите си в кипърската компания „Олимпик“ ще могат, без да търпят нови щети и да бъдат санкционирани, да сключат задължителната Гражданска отговорност при други компании. Това ще причини много неудобства, тъй като потърпевшите от проблемната „Олимпик“ са близо 200 000 български шофьори, изкушени от ниската цена на автозастраховките , давана от кипърската фирма. Всички те ще се струпат в различни застрахователни офиси за издаване на нови документи и стикери. 
 
Ако шофьорите не сключат експресно нова „Гражданска отговорност“, регистрацията им може да бъде прекратена. При проверка на пътя освен, че ги  глоба, могат да останат и без книжка.
 
За краха на четвъртия по големина застраховател у нас – „Олимпик“ -  се заговори още през май, а фирмата е с отнет лиценз от кипърските власти от  края на юли. Като причината за прекратяване на дейността на компанията се посочва следното: не отговаря на изискванията за платежоспособност.
 
Гаранционният фонд, работещ в България и покриващ щетите при подобни ситуации, вероятно няма да помогне опарените шофьори, тъй като „Олимпик“ е с кипърска регистрация и работи по кипърски закони. Така че българските клиенти на „Олимпик“, предявили претенции за изплащане на щети към дружеството може и да не успеят да върнат парите си от преждевременно прекратените полици или от нанесените щети. 
 
Отношение по кризата с „Олимпик“ взе и премиерът Борисов: На тези 200 000 българи ще кажа, когато си застраховат колите, да подбират застрахователя. С усилия, воля, работа и засилен контрол ще направим така виновните да носят тежки санкции.