София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДВА КОНФЛИКТА МЕЖДУ БЪЛГАРИ И РОМИ ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ

ЕТНИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕДНИЕ ЕСКАЛИРА. ДОКОГА?

9 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Два конфликта между роми и българи се разиграха само за последните 24 часа. Полицията в Лом и Орландовци беше вдигната на крак през изминалото денонощие, след като за пореден път етническото напрежение ескалира.

Драмата в Лом, започнала рано сутринта след като група роми нападнали 48-годишна жена. Мъжете започнали да я обиждат, а тя да вика за помощ. 66-годишен мъж се намесва в конфликта, който ескалира и завършва с двама простреляни роми. Нападателите са без опасност за живота. Версиите на двете страни за започването на конфликта се разминават.

Часове по-рано в столичния квартал „Орландовци“ седем души пострадаха, а двама бяха арестувани след масов бой между роми и българи. Сред пострадалите и откараните в Пирогов има както роми, така и българи. Имало е въоръжени с метални пръти, бухалки и мотики. Скандалът е станал след като ромите са отишли в парка с кола и започнали да въртят гуми, пуснали са силно музика и им е направена забележка.

Само месец по-рано агресивни хулигани на възраст между 15 и 17 години бяха заловени от полицията във Враца за нападение над роми. Младежите пребили от бой групата мъже, след което им откраднали 20 лева и мобилен телефон.
В последствие беше установено, че нападението е било не с цел обир, а на етническа основа.

Друг случай от 14 юли, отново завърши с бой между роми и служители на фирма в Разлог. Докато специалистите да режели непотребни жици, групи роми, сред които е имало и малки деца, сe опитали да откраднат отрязаното. Изкупуването на медта от кабелите е доходна дейност, тъй като по неофициална информация един килограм мед струва между 8 и 10 лева.

Броят на конфликтите расте със плашеща скорост, точно преди избори наесен и в навечерието на множество протести. Припомняме, че миналата неделя се състоя мирно шествие организирано с надслов „Не на разделението на обществото“, а седмица по-късно жителите на Гърмен се преместиха в столицата, за да протестират пред Народното събрание срещу решението да се спре събарянето на незаконно строените ромски къщи. Въпросът докога ще продължава да расте и ескалира етническото напрежение и да разделя обществото, остава отворен.