София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДвА президентА (без да се броят Мелания и Деси)

По какво си приличат Тръмп и Радев

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Два дни след американския встъпи в длъжност и българският президент. Вече се появиха някои тълкувания, основани на, както се изразяваше Иван Маразов, също навремето с добри шансове да стане президент, предимно „темпорални“ съвпадения. Но има и други.

Първо, очевидно, и Радев, и Тръмп спечелиха безапелационно. Тръмп – с 2 милиона гласа по-малко от конкурентката си благодарение на американската политическа система, Радев – с над 800 000 гласа повече благодарение на Цецка Цачева и на благодатната упоритост на Бойко Борисов да я кандидатира и поддържа.

Втората видима прилика между Тръмп и Радев е, че техните съпернички бяха жени, заемали или заемащи високи постове в държавата. На теория това даваше на жените предимство. На практика избирателите казаха – много ви здраве. (В България – категорично, в Америка – не толкова).

Трето, и Радев, и Тръмп не са професионални политици. И в Америка, и в България това беше и сигурно още известно време ще е плюс. И двамата имат професии, сред най-уважаваните в собствените им страни (но не и в двете едновременно). Тръмп – да прави пари и да е тв звезда, Радев – да кара самолет, при това военен.

Четвърто, и американският, и българският президент са се развеждали. Радев веднъж, Тръмп – два пъти. Разликата е в булките.

Пето, Тръмп говори без да чете, Радев от днес – също.

Шесто, малко по-съдържателно, и Тръмп, и Радев бяха фаворитите на Путин.

Седмо, също съдържателно, засега не са дали преки доказателства, че заслужават доверието. На Путин доверието.

И накрая – една лична история. През лятото един американец често пиеше сутрешна бира на едно барче на „Стамболийски“. Обикаляше си света човека с помощите за безработен. Не щото не може да си намери работа или е аутсайдер, а щото може да си го позволи.

Отначало го помислих за англичанин, беше около Брекзита и викам – те, Бойко Борисов е прав, идат ингилизите, бягат от Нейно Величество. Оказа се тексасец.

И го питам – от професионално любопитство – Тръмп или Хилари.

А, вика Шон, вземи единия, удари другия.

И осма прилика - и на Тръмп, и на Радев ще се наложи да доказват, че Шон не е бил прав.

Засега смятам, че е бил.