София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Двама са пострадали от неизвестно вещество до Солсбъри

Мъж и жена са в критично състояние

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Полицията в английското графство Уилтшир съобщи за отравянето с "неизвестно вещество" на двама души в град Амесбъри. Те са били хоспитализирани в болницата "Солсбъри" в критично състояние.

Инцидентът е станал в събота вечерта, когато в една къща са открити 40-годишен мъж и жена в безсъзнание, съобщават от полицията.

"Първоначално се предполагаше, че пациентите са в безсъзнание след предозиране с  хероин или употреба на нечист за пушене кокаин. Сега обаче се правят допълнителни изследвания за определяне на веществото, което довело до влошаване на състоянието на пациентите", се казва в изявление на властите, цитирано от РИА Новости.

Правоприлагащите органи проверяват дали отравянето е резултат от престъпление. Местата в Солсбъри и Амесбъри, които вероятно са посетени от жертвите, са изолирани.

От своя страна представителят на Министерството на здравеопазването на Англия поясни, че няма опасност за здравето на широката общественост.

Припомняме, че в началото на март, в Солсбъри с нервния агент „Новичок“ бяха отровени бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.