София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Двама са привлечени като обвиняеми за пране на пари

Задържани са за 72

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

В хода на продължително разследване на схема за пране на пари, служители на отдел "Разследване на общата престъпност" предприели оперативни действия за задържането на двамата извършители на престъпната схема, съобщиха от МВР.

Вчера 48-годишна и нейният 34-годишен помагач са задържани на територията на столицата. По първоначални данни, от март 2017 до юни т.г., дамата и нейният помощник  са извършили финансови операции с цел прикриване на произхода на парични средства, придобити от престъпления, извършвани в Белгия и Франция. Измамата е ставала чрез регистриране на множество търговски дружества в София, по чиито сметки да постъпват парични средства - трансфери от чужбина, без да са налице реално извършени търговски сделки.

С постановление на Софийска градска прокуратура (СГП), те са привлечени като обвиняеми за пране на пари и им е наложена мярката за задържане до 72 часа. Предстои искане до съда за налагане на постоянното им задържане под стража.

Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.