София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Двама задържани с обвинение за документни измами

Иззети са множество доказателства

7 годиниКрими 2 Боряна Райчева


Задържани са двама мъже, извършвали документни престъпления. Обвинени са в съставяне на неистински официални документи или преправяне на съдържанието на вече съществуващи такива. Задържаните са с мярка „подписка“ след съдебно решение. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Плевен засекли 59-годишен плевенчанин в момент на предаване на неистински чуждестранни талони за регистрация на МПС на друг местен жител на 47 години.

След претърсване на жилището на 59-годишния мъж са иззети множество доказателства. Част от които са: бланки на дипломи, на свидетелства за правоспособност, за професионално обучение и придобита квалификация; удостоверения за раждане; дипломи и свидетелства за завършено образование; удостоверения за сключен граждански брак; декларации, както и лични карти. Те били с интервенция по тях и оригинални неистински СУМПС снимки на хора с прикрепени към тях листчета с изписани на ръка данни на хора и парични суми към тях, общо в размер на 1620 лева. Открити били също химикали, лупи, макетни ножчета, лепила, пинсети, самозалепващо се фолио, компютърна конфигурация и преносима флаш памет, мултифункционално устройство и мобилен апарат със SIM карта в него.


Претърсен бил и дома на 47-годишния полицаи. От там са иззели тетрадка и документи за регистрация на моторни превозни средства на чужд език, нотариално заверени пълномощни, както и мобилен телефон със SIM карта.

Процесуално-следствените действия продължили в книжарница в града. Там е претърсено гаражно помещение, използвано от мъж и жена – и двамата на 41 години от Плевен. Иззети са два мобилни апарата със SIM карти, две флаш-памет, твърд диск, три многофункционални копирни устройства и др.

В жилище, обитавано от двамата, в плевенския ж.к. „Дружба“, са открити лаптоп и 12 преносими външни памети. В частен дом в Долни Дъбник, обитаван от 37-годишен мъж, е намерен и иззет издаден дубликат на неистинско свидетелство и диплома за завършено основно образование. От училище в Плевен, съхраняващо в архив документи, са иззети в оригинал образователните книжа - регистър за издадени свидетелства за завършено образование, класна книга и регистър на записаните ученици в училището, където фигурира дописването на 37-годишния от Долни Дъбник.

Четиримата мъже /59 г., 47 г., 41 г. и 37 г./ са били задържани с полицейска мярка за срок от 24 часа. След изтичането й, с постановление на Районна прокуратура -Плевен от 29 юни, 59-годишния и 41-годишния от Плевен са останали в ареста за 72 часа, а след това съдът им е наложил мярка „подписка“. Работата по досъдебното производство продължава.