София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Двамата роми с обвинение за нападение на полицаи

Попречили на униформените да изпълнят служебните си задължения

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Задържаните за нападение над полицаи в ромската махала в Ихтиман, вече имат повдигнати обвинения. Районната прокуратура в Ихтиман обвини двамата роми за това, че удряйки униформените, те са възпрепятствали изпълнението на служебните им задължения.

Първоначално бяха задържани трима души, но в хода на разследването и след проведените издирвания и процесуално-следствени действия по несъмнен начин е установено, че двете  лица са извършители на престъпленията, съобщиха днес от пресцентъра на прокуратурата.

От обвинението посочват, че на 6 февруари, между 17.20 и 17.40 часа, обвиняемият М. Д. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Той оказал съпротива срещу полицейски служител, изпълнявал задълженията си по опазване на обществения ред. Циганинът дърпал и скъсал униформата на младши автоконтрольор - полицейски служител в управлението в Ихтиман, след което нанесъл удари в лицето му. Престъплението било извършено с изключителна дързост.

Вторият обвинен – бащата на М.Д. , е обвинен за това, че по същото време и на същото място употребил сила спрямо полицейски служител. По време на инцидента той го дърпал за униформата, скъсал пагоните и джоба й и му нанесъл удар в лицето. С действията си той целял да осуети извършването на полицейска проверка на сина му.

Бащата и синът са задържани за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска на двамата да им бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.