София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Две години след опита за преврат в Турция

Какво се промени?

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Турция отбелязва две години от опита за преврат. През 2016 година турски военни заявиха, че са свалили от власт президента Реджеп Ердоган и са поели контрола над страната, за да запазят демокрацията, човешките права и правовия ред. Те съобщиха, че върховенството на закона трябва да остане приоритет. Държавен тв канал съобщи, че в страната е въведено военно положение, а военните се позоваха на автократично управление. Страната бе превзета от „мирен съвет“, който ще гарантира сигурността на населението. В изявление, изпратени по имейл и оповестено по турските телевизии, военните подчертаха, че всички външни отношения на Турция ще бъдат запазени и че върховенството на закона ще остане приоритет. В изявлението бе казано, че демократичното и светското върховенство е било подкопано от правителството на Ердоган.

Турският президент се бе укрил на сигурно място. Той призова турският народ да излезе по улиците на страната и да покаже подкрепа за правителството му, защото случващото се е против волята на народа.

Хиляди привърженици на политиката на Ердоган излязоха по улуците на Анкара. Взривове и стрелба озвучаваха нощта на 15 юли 2016 година. Полиция и армия се изправиха едни срещу други. Двата моста над Босфора бяха затворени. Затворени бяха и всички летища в страната, а танкове се появиха на международното летище „Ататюрк“.

Няколко часа по-късно стана ясно, че опитът за преврат в Турция е осуетен.

Над 50 хиляди души са арестувани за участие в метежа или заради връзки с организацията на проповедника отшелник Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на посегателството срещу демокрацията. Повече от 100 хиляди са уволнените по същите причини. Мегапроцес се води срещу бивши топ военни, зад решетките има и полицаи, магистрати, държавни служители, преподаватели, журналисти. Европа не отстъпва от критиките си към масовата чистка в Турция, въпреки неспиращите предупреждения от Ердоган, че не му трябва евроинтеграция. Смяната на президентите в Съединените щати също не доведе до затопляне на отношенията между Анкара и Вашингтон.

Днес Турция вече е президентска република, а Ердоган разшири неимоверно властта си. На практика той вече изпълнява едновременно три функции - президент, премиер и лидер на партията си.

От неуспешния преврат насам страната е в извънредно положение, което беше удължавано седем пъти. Очаква се то да бъде отменено на 18 юли вечерта. Отмяната беше едно от предизборните обещания на турския президент.