София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Две италиански области поискаха автономия

Венето и Ломбардия се отдалечават от властта на Рим

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Две италиански области поискаха автономия от властта в Рим. Жителите на Венето и Ломбардия гласувафа на референдум, с който трябва да се ограничи контрола на столицата Рим. 95 % от жителите на Ломбардия и 98 % от тези на Венето гласуваха за повече права в 23 области на обществения живот – от образованието и здравеопазването до опазването на околната среда. Най-важното искане на жителите е, 50 % събираните данъци да остават в местната хазна. Според експерти, референдумът в двете области практически е за повече фискална свобода, тъй като двете северни провинции са най-богатите и развити в цяла Италия, но парите от тях отиват за подкрепа на бедния юг.

Това и исторически ден за нас, който ще има огромни последствия за страната и нашето бъдеще. Това е ново начало за областта Венето,“ заяви президентът на областта Лука Дзайа.

Засега централната власт в Рим не коментира гласуването в двете области, но на фона на проблемите в Испания с опитите за отделяне на Каталуния, определено страната тръгва по един много трънлив път, пишат световните агенции.

Те припомнят искането на бившия премиер Силвио Берлускони, че такива референдуми трябва да се проведат във всичкщи северни области.