София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Две партии печелят изборите в Косово

Води „Демократичната партия“, близка до президента Тачи

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Коалицията „Демократична партия на Косово“, близка до президента Хашим Тачи и „Алианса за бъдеще на Косово на кандидата за премиер Рамуш Храдинай печелят болшинството от гласовете на парламентарните избори в страната, съобщава Централната избирателна комисия в Косово.

Съобщава се, че повече от 70% от гласовете на коалицията ДПК и „Алианса за бъдеще на Косово“ получава една трета от гласовете.

Опозиционната партия „Самоопределение“ успя да получи подкрепата на 25% от избирателите, а коалицията „Демократичен съюз за Косово“ събра 25,8%.

За 120-те мандата в законодателния орган в Косово се борят 26 политически блока, като 20 места по конституция са запазени за представителите на малцинствата, като сърби, турци, черногорци и няколко етнически групи цигани.

Тачи, Харадинай, ръководителят на коалицията „Инициатива за Косово“ Фатмир Лимай, „Номер едно“ в партийния списък на ДПК и бивш говорител на парламента Кадри Весели, депутат и брат на кандидата за премиер Даут Харадинай, както и много други членове на победилата коалиция, са ветерани от въоръжения конфликт със Сърбия и се считат за военни престъпници в Белград.