Гледай
на живо

Две партии печелят изборите в Косово

Води „Демократичната партия“, близка до президента Тачи

Две партии печелят изборите в Косово Коалицията „Демократична партия на Косово“, близка до президента Хашим Тачи и „Али... thumbnail text

Коалицията „Демократична партия на Косово“, близка до президента Хашим Тачи и „Алианса за бъдеще на Косово на кандидата за премиер Рамуш Храдинай печелят болшинството от гласовете на парламентарните избори в страната, съобщава Централната избирателна комисия в Косово.

Съобщава се, че повече от 70% от гласовете на коалицията ДПК и „Алианса за бъдеще на Косово“ получава една трета от гласовете.

Опозиционната партия „Самоопределение“ успя да получи подкрепата на 25% от избирателите, а коалицията „Демократичен съюз за Косово“ събра 25,8%.

За 120-те мандата в законодателния орган в Косово се борят 26 политически блока, като 20 места по конституция са запазени за представителите на малцинствата, като сърби, турци, черногорци и няколко етнически групи цигани.

Тачи, Харадинай, ръководителят на коалицията „Инициатива за Косово“ Фатмир Лимай, „Номер едно“ в партийния списък на ДПК и бивш говорител на парламента Кадри Весели, депутат и брат на кандидата за премиер Даут Харадинай, както и много други членове на победилата коалиция, са ветерани от въоръжения конфликт със Сърбия и се считат за военни престъпници в Белград.