София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Две сдружения обжалваха цената на газа в съда

Жалбите са подкрепени от омбудсманката Мая Манолова

7 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Две сдружения внесоха жалба в съда срещу поскъпването на природния газ от 1 април. Жалбите са подкрепени от омбудсманката Мая Манолова.

Жалбоподатели формално са Федерацията на потребителите и гражданското движение ДНЕС.

В жалбата до Административен съд - София се казва, че решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е незаконосъобразно, защото тя не е провела обществено обсъждане по темата, а само открито заседание.

Двете организации са на мнение, че енергийният регулатор неправилно е потискал цената на природния газ през четвъртото тримесечие на 2016 г. и първото тримесечие на 2017 г., и затова сега се налага увеличение с толкова голям процент.

"Изкуственото задържане на цената на природния газ поставя в риск дейността на обществения доставчик, качественото и непрекъснато предоставяне на услугата, потреблението на природен газ поради невъзможност за неговото заплащане. Необмислените действия на КЕВР, прикрити зад условия на договора за доставка на газ и непредвидени обстоятелства, сега ни поставят в абсурдната ситуация при увеличение на цената на природния газ на борсата 15%, да търпим увеличение на цената на природния газ 30%. Това неминуемо ще доведе до обедняване на българския народ, тъй като увеличението на цените на газа водят след себе си увеличение на цената на ел. енергия, топлинна енергия, на стоки и услуги", пише в жалбата.