София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„ДВИЖЕНИЕ 21“ ИСКА ОСТАВКАТА НА ИВАЙЛО МОСКОВСКИ

ПРИЧИНАТА – „НЕСПОСОБНОСТТА НА ТРАНСПОРТНИЯ МИНИСТЪР ДА СВЪРЖЕ БЪЛГАРИЯ С ЕВРОПЕЙСКАТА МРЕЖА“

8 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Политическата партия „Движение 21“ иска оставката на министъра на транспорта Ивайло Московски заради отказа от участието на България в „Механизма за свързване на Европа“ (МСЕ) на Европейския съюз с безвъзмездно финансиране на проекта за модернизацията на жп линията Видин – София – Кулата с първия участък Видин – Медковец.

Според тях това ще затвърди и задълбочи несъответствието в развитието на регионите у нас. Така Северозападната част на страната ни ще продължи да бъде най-слаборазвитият регион, категорични са още от „Движение 21“. Според тях отказът от реализация на проекта е знак, че настоящото правителство няма да осъществи поетите от страната ни ангажименти към страните-членки на Европейския съюз. Така се показва нежеланието на кабинета да обвърже България с основната европейска транспортна мрежа и по този начин лишава и Гърция да се възползва от равноправния достъп до свързана Европа. Със самия регламент 1316/2013 ЕС определя TEN-T мрежата, чрез която да бъдат свързани всички държави-членки и изграждането на направленията, които са икономически целесъобразни.
Това прави несъстоятелно твърдението на министър Московски, че отказът България да се възползва от безвъзмездното финансиране е поради „икономическа нерентабилност“ на проекта, твърдят още от „Движение 21“. На практика по този начин страната ни се отказва от прилагането на Регламента, а с това и от гарантиране на свързаност в Европа, доказателство за липсата на стратегическа политика за развитието на транспортна мрежа на България. Според политическата партия България не се е възползвала от възможността да подготви проекти, чрез които да гарантира своята свързаност с Европа и Гърция. Това е причината от „Движение 21“ да се противопоставят на действията на правителството, които застрашават геополитическото и регионално значение на страната ни, националната й сигурност и стабилност.