София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Движение „Покана за доброволно изпълнение“ иска оставката на Мая Манолова

Ивайло Илиев изисква наблюдаващ екип от европейски съдии

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

На пресконференция в БТА днес Ивайло Илиев, председател на движението „Покана за доброволно изпълнение“, заедно с адвокатите Светла Миланова и Георги Найденов, и председателя на Обществен съвет за правосъдие Бойко Никифоров, оповестиха съвместните действия на няколко граждански организации срещу частните съдебни изпълнители. Движението, в лицето на на адвокат Найденов, поиска оставката на Мая Манолова.

От организацията съобщиха, че ще търсят съдействие от Европейската Комисия по отношение на нарушенията в закондателството и бездействието на иституциите. „Нашата правосъдна система сама няма да се изисти. Трябва да има обществен натиск от страна на Европейските институции, иначе при нас никой самостоятелно нищо няма да свърши“, заяви Илиев. Той каза още, че ще настояват Европейската Комисия да изпрати наблюдаващ екип от европейски съдии, прокурори и други юристи, които да наблюдават промяната на нашата съдебна система към по-добро.

Ивайло Илиев изрази още желанието си този екип да бъде достъпен до обикновения гражданин и всяка независима НПО с цел да се депозират сигнали и жалби и когато излезе доклад на ЕК, той да е базиран на реалното състояние на нашата правосъдна система.
От организацията обявиха още, че събират подписи за петиция с искане за осигуряването на този наблюдаващ екип, който да е базиран в България. Илиев изрази притеснението си от сътрудничеството между организациите с различни цели, но е позитивен, че ще се справят.

От организацията съобщиха още, че утре, 10 ноември от 15ч., подготвят протест-митинг пред представителството на Европейския Парламент в София, с който искат да покажат пред Европа, че дори и при нас има върховенство на закона и гражданското ни обещство е вече будно.