София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕБВР: Само България може да уволни Калин Митрев

Банката опроверга българското правителство

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

От Европейската банка за възстановяване и развитие са заявили за британския вестник „Гардиън“, че българският представител в банката Калин Митрев може да бъде оттеглен само от българското правителство. Той е със статут на посланик и може да бъде сменен само от българските власти, са казали от ЕБВР.

Името на Митрев, който е съпруг на генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова, беше замесено в разследването на т.нар. „Азербайджанска перачница“, в което участват 17 медии и организации, сред които и българският сайт „Бивол“.

Според разследването политици, журналисти и влиятелни хора от Европа са участвали в схема, която е пазпределила около 3 милиарда долара в замяна на услуги, свързани с подобряване на международния образ на Азербайджан.

Калин Митрев е получил 425 000 евро за консултантски услуги. Той потвърди получаването на сумата, но обясни, че е декларирал парите и платил данъци за тях. Митрев смята, че това е атака срещу съпругата му.

Междувременно българското правителство разгледа случая и обясненията на Митрев и намери, че няма нередности. Според разясненията на финансовия министър Владислав Горанов Митрев е служител на ЕБВР и българското правителство не може да го уволнява.

Въпреки позицията на кабинета главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да бъде извършена проверка дали не са налице  данни за пране на пари или за данъчни престъпления.