София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Един от машинистите, отговорни за трагедията в Хиртино, излиза под гаранция

Варненският апелативен съд определи 10 000 лева

7 годиниПравосъдие 13 Боряна Райчева

Варненският апелативен съд определи парична гаранция от 10 000 лева за Димитър Михнев – първият машинист на товарната композиция, дерайлирала в село Хитрино на 22 декември миналата година.

До момента Михнев беше задъран под стража, с решение на съда в Шумен.

Според варненския съд няма опасност машинистът да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Обвиняемият 3 пъти е участвал доброволно в различни процесуално-следствени действия, въпреки че заради преживения шок от инцидента е на лечение в Център за психично здраве в Русе.

Апелативният съд потвърди решението на шуменските магистрати, с което на втория машинист Радослав Петков не е определена никаква мярка за процесуална принуда. Според ВАС в задълженията на този машинист не влиза да следи скоростта на влака и той няма никаква възможност да влияе върху решението на първия машинист с колко километра се движи композицията.

Направените до момента съдебно-техническа експертиза е установила, че при навлизането в Хитрино влакът се е движел с два пъти по-висока скорост от разрешената. При стрелка номер 1 тя е била 80 километра в час, а при стрелка номер 5 - 78 километра в час при разрешени 40 километра в час. Това е и основното нарушение, за което е обвинен първият машинист.

Негово задължение е било да следи всички знаци и пътни показатели.
Определенията на Варненския апелативен съд са окончателни.