София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Един от най-лошите режисьори на света обяви оттеглянето си от киното

По думите на Бол причината е липса на финансиране

7 годиниЛюбопитно 3 Боряна Райчева

Германският режисьор Уве Бол, популярен с неуспешните си адаптации на компютърни игри, е решил да се пенсионира, информира The Independent.
По думите на Бол причината е липса на финансиране. Той обясни, че не може да събере достатъчно пари, за да снима високобюджетен филм, а късометражните филми вече не го интересуват.
Истинската причина е, че аз просто вече не могат да си позволя да направя филм. Не мога да се върна към студентските филми, защото снимах толкова много и не мога на моята възраст да правят от евтини по-евтини филми. Това е срам за мен, обясни режисьорът. Той допълни, че ще бъде щастлив да продължи да прави филми, но това е финансово неизгодно за него.
Според Бол част от причините за неговия фалит е спадът на DVD пазара. Изданието отбелязва, че това твърдение е логично, тъй като повечето от доходите му са в резултат на евтини дискове.
Произведенията на Бол са критикувани както от професионалисти, така и от зрители. През 2008 г. беше създадена петиция, която призовава режисьора да напусне професията. Когато тя достигна 18 хиляди подписи, Бол заяви, че ще мисли по този въпрос, когато събере 1 млн. подписа, пише The Guardian.
Уве Бол е най-известен с нискобюджетните си адаптации на видео игри ("Къща на мъртвите", "BloodRayne", "Postal", "Far Cry") и насилственото му поведение в блогосферата. Филмите му често са критикувани за липса на комуникация с първоизточниците, нелогични сюжети, лошо качество на специалните ефекти и странен кастинг.
През 2009 г. режисьорът е номиниран за наградата за съмнителни постижения в киното "Златна малинка" в категорията "Най-лошо актьор", "Най-лош актьорски дует", "Най-лош режисьор" и "за съмнителен принос към киното". В последните две категории Бол става лауреат.