София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Един от обвинените за смъртта на Ким Чен Нам ще поиска компенсация

Ли Чжон Чоу беше освободен за недостатъчно събрани улики

7 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Освободеният от ареста бивш заподозрян в участие в покушението срещу Ким Чен Нам – брат на лидера на КНДР Ким Чен Ун – севернокореец заяви, че възнамерява да поиска извинение и компенсация от властите в Малайзия. Това заяви самият Ли Чжон Чол пред японската телевизия NHK.

"Накараха ме да призная в хода на разпитите, страдах без вина“, заяви той, цитиран от телевизията. Ли Чжон Чол отбеляза също, че по време на задържането си не знаел за произшествието.

Гражданинът на Северна Корея с име по паспорт Ким Чхол почина на 13-и февруари на летището в Куала-Лумпур. Полицията намери върху кожата му следи от нервно-паралитичното вещество „VX“, забранено от международната конвенция за химическите оръжия.

Веднага след инцидента Южна Корея потвърди, че загиналият е Ким Чен Нам, по-големият брат на лидера на КНДР Ким Чен Ун. На свой ред малайзийската полиция все още не е установила окончателните причини за смъртта на севернокорейския гражданин, не е установила и личността му, не знае произхода на веществото „VX“ и няма еднозначни доказателства за участие на КНДР в станалото.

В хода на разследването бяха задържани няколко души, в това число гражданинът на КНДР Ли Чжон Чол. След половин месечно разследване Чол беше освободен на 3-и март за недостатъчно събрани улики и беше депортиран в родината си заради нередовни пътнически документи.