София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕДИНЕН РЕГИСТЪР В ЕС ЩЕ НИ ПАЗИ ОТ ТЕРОРИСТИ

ЩЕ РЕГИСТРИРА ДАННИТЕ НА ПЪТУВАЩИТЕ СЪС САМОЛЕТИ

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Вътрешните министри от Европейския съюз предприеха важна крачка към създаването на единен регистър за обмяна на личните данни на пътуващите със самолети в границите на Европа. Мярката цели да помогне на службите от държавите-членки на ЕС за издирването на терористи.

Законодателният текст за директивата за данните от резервациите на пътниците в Съюза се очаква да бъде одобрен от Европейския парламент.
Министрите подписаха декларация за съгласие с условията на евродепутатите.
Предвижда се името и банковата сметка на всички, закупили билет за полет в рамките на Европа да влязат в общ електронен регистър. До него ще имат достъп службите за сигурност на 28-те държави членки.
Мярката беше обсъждана години наред от евродепутатите, които насояваха данните на гражданите да бъдат защитени.
Франция е една от страните членки, която настоява възможно най-бързо текстът да бъде приет, след случилото се при атентатите в Париж. Данните ще са видими в регистъра в рамките на 6 месеца, както иска Европарламентът.
Страните членки на съюза се задължават да сформират специални полицейски екипи в авиокомпаниите, отговорни за събирането на информация за пътниците, която да споделят със съответните партньорски служби.
Законопроектът ще бъде разгледан в ресорната парламентарна комисия на 10-ти декември. Депутатите ще гласуват по него в пленарна зала в началото на следващата година. Директивата трябва да бъде одобрена от министрите на вътрешните работи с единодушие, за да влезе в сила.