София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕДНА ТРАДИЦИОННА БАБА МАРТА

Изложба на уникални мартенички в столицата

9 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Първи март е традиционен български празник. Обичаите на този ден се предават от баба на внуче, а ръчно изработените мартенички радват малчуганите и днес. Изложба на уникални преплетени бели и червени конци се проведе за осма поредна година в Националният етнографски музей в столицата.
Уникалните мартенички са дело на етнографи и майстори от Националното сдружение „Задруга на майсторите на народни художествени занаяти“. Посетителите не само могат да закупят мартенички за себе си или за своите близки, но и имат неповторимата възможност да се потопят в автентичния дух на празника, като сами изработят накита.
Всички мартенички, изложени в музея са ръчно изработени, като за целта е използвана традиционната българска технология на нашите баби. Материалите също са автентични – вълна и вълнена прежда, дървени топчета, чушки, чесън, монети.
Автентичната изложба може да бъде посетена до 8 март.