София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Една трета от германците подкрепят партията на Меркел, сочи допитване

32% от анкетираните биха я подкрепили на избори

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Партийният съюз на канцлера Ангела Меркел оглавява списъка с предпочитанията на избирателите, според данни от допитване на института INSA във втората седмица от новата година. За нейната политическа сила биха гласували 32% от избирателите.

Втората партия традиционно е Социалдемократическата партия на Германия. За нея са готови да гласуват 21% от избирателите. Гласовете за останалите парламентарни партии се разпределят по следния начин: „Зелените“ могат да получат 9% от гласовете, а „Левите“-11%.

Партньорът на Меркел в предходната правителствена коалиция – Свободната демократическа партия, според изследването би получила 7% от гласовете.

Допитването показва, че популистката нова партия „Алтернатива за Германия“, е с необичайно увеличаваща се в последно време поддръжка, на фона на миграционната криза. Тя критикува политиката на „отворени врати“ на Меркел и има всички шансове да преодолее процентната бариера и да влезе в парламента. За нея към момента са готови да гласуват 15% от запитаните.

Допитването е проведено по поръчка на вестник „Билд“, от 6-и до 9-и януари. Участие е него са взели 2054 души.