София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Еднакви фасади на сградите в София

Забраняват и високото строителство

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Главният архитект представи пред общински съветници и депутати проекта за изменение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община. С него от се цели да се сложи край на хаотичното строителство на високи сгради навсякъде из града, също така  да се затворят нормативните пропуски, които позволяват на инвеститорите да строят небостъргачи. Архитектът обяви, че не против високото строителство, но трябва да има ясни правила.

"С промените в закона искаме където има обезпеченост откъм транспорт и инфраструктура, да се развиват комплекси с високо застрояване", каза Здравков и посочи, че един такъв район е 7-и км на бул. "Цариградско шосе" и на Околовръстното до "Люлин".

Главният архитект подчерта, че столичната община обмисля да уеднакви фасадите на сградите в града с наредба за дизайна на градската среда.  По думите му, в нея ще бъдат заложени изискванията за цвета на сградите в един квартал и тентите по балконите, табелите пред магазините и на улиците. „Желанието ни е да се създаде система от стандарти, които да регламентират всички изисквания към фасадите и градското обзавеждане“, каза Здравков.

Той допълни, че с шефа на "Метрополитен" Стоян Братоев започват работа по изменения на общия устройствен план за развитие на метрото в "Люлин" до Околовръстното шосе. Предвижда се междинна станция между жк "Люлин 2“ и жк "Люлин 3“ и спирка след Околовръстния път. Това обаче ще може да се случи, след като се изгради третият лъч на подземния транспорт.

Ако промените в Закона бъдат приети от Народното събрание, в пространството между бул. Цар Борис III", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Драган Цанков", бул. "Александър Малинов" и Южната дъга на Околовръстното няма да могат да се строят сгради, по-високи от 75 метра. Отвъд него пък позволената височина на сградите ще бъде до 15 метра.