Гледай
на живо

Ефикасността на противогрипните ваксини е около 30%

Доц. Мангъров, обаче, призова хората да се ваксинират

Ефикасността на грипната ваксина е изключиително малка, само 20-30 % от ваксинираните през 2016 са били реално защитени, а през 2017 ваксината е сходна. Това показва изследване на учени от Факултета по медицина на университета в Пенсилвания, предаде ФП. В проучването  се посочва още, че ефективността на противогрипните ваксини при децата от 6 месеца до 8-годишна възраст е около 48%.

„Ефикасността на противогрипните ваксини се движи между 20 и 70%. Това не е новина. 30% ефикасност означава, че ако са ваксинирани 1 милион души, 300 хиляди няма да се разболея. От тях поне 10 хиляди няма да влязат в болница, а поне 100 няма да умрат”, коментира в пред Нова телевизия доц. Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение в Инфекциозна болница.

Грипните вируси са много изменчиви и е трудно да се осигури 100-процентова защита, обясни Мангъров и посочи, че това е една от причините за ниската ефикасност на ваксините.  „Всяка година има нови вируси, срещу които повечето хора нямат антитела и когато такъв щам се появи, масово се разболяват”, поясни той и допълни, че все пак „най-разумното нещо е човек да ваксинира себе си и децата си“.