София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК: Гърция е готова да остане в Еврозоната

Страната е изпълнила изискванията на кредиторите

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Гърция е изпълнила изискванията в рамките на финансовата помощ, което подсказва, че страната е готова да натрупа позитиви и да остане в Еврозоната, заяви еврокомисарят по икономика и финанси Пер Московиси.

Съветът на финансовите министри от Еврозоната, отново ще обсъди в понеделник ситуацията с дадения на Гърция кредит за международна финансова поддръжка.

Последните действия на властите в Гърция потвърждават, че са готови да поемат отговорността за оставане в Еврозоната.

Миналата седмица парламентът на Гърция прие закон, затвърдяващ договорката с кредиторите в рамките на програмата за финансова помощ. Той предвижда съкращаване на пенсиите с 18% през 2019 година, намаляване на заплатите, орязване на социалните помощи и повишаване на данъците, колективни уволнения на работници, определяне на реда и мерките за контрол. Планира се също реформа в сферата на енергетиката, приватизация на предприятия и определянето на средносрочна финансова стратегия за периода 2018-2021 година.

Фондът на Еврозоната и Международният валутен фонд кредитират Гърция, която влезе във валутния блок, за да бъде избегнато неизпълнението на условията от 2010 година.

В момента върви третата програма за поддръжка, стартирала през 2015 година. Обемът й е над 80 милиарда евро. Програмата трябва да завърши в средата на 2018 година, но двете предходни програми допълваха новите мерки за подпомагане.