София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК има авариен план при Брекзит без споразумение

Пакетът от 14 предложения обхваща различни области

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Европейската комисия разработи авариен план в случай, че Великобритания напусне общността без споразумение с Брюксел. Това съобщи в сряда вестник "Файненшъл таймс", който се позовава на информирани източници.

Пакетът от 14 предложения обхваща, според публикацията, широк спектър от области и има за цел да "избегне най-негативните последици от суровия Brexit". Авторите на предложенията препоръчват държавите-членки на ЕС да предприемат мерки "за решаване на проблема със статута на пребиваване и социалното осигуряване на гражданите на Обединеното кралство в Европа", очаквайки реципрочни мерки от страна на Лондон.

Предлага се също така да се приемат повече от дузина законодателни актове, за да се омекоти трудния "Брекзит" и "да се осигури определена приемственост" в отношенията между ЕС и Обединеното кралство.

Някои от най-важните законодателни актове се отнасят конкретно до финансовите услуги - област, в която Великобритания е лидер. В частност, Брюксел препоръчва европейските континентални компании да продължат да използват клирингови центрове на британските острови и друга финансова инфраструктура за сделки с деривати, за да предотвратят пазарния хаос.

В същото време нищо не се споменава за основния проблем днес, който е свързан с границата между Северна Ирландия и Република Ирландия след излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Брюксел и Лондон одобриха споразумението за условията на "Брексит" на 25 ноември. На срещата на върха на ЕС, която се проведе в Брюксел на 13 и 14 декември, Мей се опита да получи гаранции от общността, че запазването на специален митнически режим между Ирландия и Северна Ирландия. Брюксел обаче каза, че възобновяването на преговорите по тази тема е невъзможно. Въпреки това, шефът на правителството на Обединеното кралство увери депутатите в понеделник, че това не е така.