София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕК: Имате напредък, но трябва още работа

България е осъществила важни промени и в съдебната система

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

"България е изпълнила или е постигнала напредък по няколко от нашите препоръки, но все още не по всички“, заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Припомняме ви, че днес Европейската комисия представи новия доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Отчита се изпълнението на 17-те препоръки на комисията в доклада от януари.

„Разчитам на правителството на България да изпълни всички замислени реформи и да избегне забавяния, за да се постигне напредък към целта да се сложи край на механизма в рамките на мандата на тази комисия", добавя Тимерманс.

Зам.-председателят на ЕК добави, че страната ни има напредък в много области, но е необходима още работа.

Предстои да се видят окончателните резултати в области, изискващи законодателни реформи и действия от страна на правителството, като например борбата с корупцията.

В документа пише още, че през тази година в страната ни са осъществени важни промени и в съдебната система, особено избирането на нов състав на Висшия съдебен съвет.

ЕК е на мнение, че при непрекъснати политически насоки и решимост за постигане на напредък в реформата, България следва да може да изпълни оставащите препоръки и да отговори задоволително на показателите в близко бъдеще. Комисията ще оцени напредъка отново към края на следващата година.