София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК одобри сменяването на Фронтекс

Министрите ще гласуват за обособяването на нова гранична служба

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил предложението на Европейската комисия за обособяването на нова гранична служба на ЕС, която ще замести Фронтекс.
 
Европейският парламент трябва да одобри създаването на новата структура. Предложението предвижда новата гранична служба да има правомощията да извършва операции по издирването и връщането на незаконно преминали мигранти.
 
Службата ще разполага с поне 1500 гранични служители в отделните държави от ЕС, готови за разгръщане в много кратки срокове. При нужда службата ще мобилизира служителите си, за да предостави спешна подкрепа с жива сила и техника на държави по външната граница, които временно не могат да се справят с граничния контрол.
 
Представители на новата служба ще имат и задачи в т. нар. горещи точки за регистрация на мигрантите, кандидатстващи за убежище в ЕС. Планът на ЕК предвижда службата да се намесва по външните граници, когато е необходимо, дори и без покана от съответната държава.