София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Груевски се укрива във вилата на унгарския премиер

Орбан го защитава по нареждане на Москва?

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Избягалият бивш македонски премиер Никола Груевски потърси политическо убежище в Унгария и в момента се намира във вилата на унгарския премиер Виктор Орбан.  Това съобщава  скопският телевизионен канал „1 ТВ“. Медията посочва, че Орбан защитава Груевски по искане на Русия.

Първата си нощ в Унгария бившият македонски премиер прекарал в хотел „Коринтия“. Разглеждането на молбата за политическо убежище на Груевски може да отнеме по закон 60 дни, но Унгария има и съкратена процедура за 15 дни.

Предполага се, обаче че когато се поиска политическо убежище, докато органите не разрешат, кандидатът, който и да е, ако се придържа Унгария към Европейската конвенция, трябва да бъде изолиран в домашен арест, а не да се разхождат като свободен гражданин.

По-рано унгарските власти съобщиха, че не коментират, докато не приключат всички процедури, с което индиректно потвърдиха, че Груевски е потърсил убежище.

Самият Груевски съобщи, че е избягал в Унгария и търси убежище. В понеделник македонският съд издаде заповед за арест на Груевски. "Сега съм в Будапеща и съм помолил за политическо убежище от унгарските власти. Аз винаги ще остана верен на каузата на Македония. Никога няма да се откажа", коментира Груевски.

Засега не е ясно как е успял да напусне държавата, след като законното преминаване на границата за него е невъзможно. След официалното потвърждение, че той е в Унгария, македонското Министерство на вътрешните работи е издало международна заповед за задържане.

Интересен въпрос също, според „1 ТВ“, е с чия помощ Груевски е минал през Сърбия до Унгария.  

Темата за Груевски е по-голяма в Унгария, отколкото се мисли в Македония. Според местните анализатори, от този въпрос зависи какъв курс ще заеме страната, дали ще остане европейска държава или ще се обърне към Русия, защото Орбан предпазва Груевски точно по искане на Москва, посочва скопската телевизия.

Въпреки това, прогнозите са, че няма да може да получи убежище според процедурата, тъй като според досегашната практика Унгария не дава убежище на хора от страни, в които няма война, както и от светски държави. Ако обаче получи убежище, това ще бъде решение на Орбан - политическо, а не юридическо, смятат експерти.

Междувременно Европейската комисия отказа да коментира информацията, че бившият македонски премиер Никола Груевски е подал молба за убежище в Унгария, като обяснява, че върховенството на закона е основният принцип на Европа.

„Върховенството на закона е основополагащ принцип на Европейския съюз, както за страните-членки, така и за страните-кандидати. Очакваме всички страни да действат строго в съответствие с правилата“, заявяват от ЕК, като добавят, че това е „съдебна процедура, която не бива да се политизира“.