София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК подкрепя Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

Берлин отрече да е оказала натиск върху България за избора на кандидат

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Кристалина Георгиева би била добър генерален секретар на ООН. Тя е много добър комисар и всички в Еврокомисията я уважават". Това коментират от Европейската комисия във връзка с публикациите за предстояща номинация на Георгиева за шеф на ООН. Изказването идва и след като Жан-Клод Юнкер пусна в Twitter пост, че макар да е голяма загуба за Еврокомисията, Георгиева би била силен генерален секретар на ООН.
Русия от своя страна официално опроверга информациите, че съвместно с Германия е договорила издигането на Кристалина Георгиева.
Берлин пък обвини Москва, че твърдението й, че канцлерът Ангела Меркел се опитала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат в надпреварата за мястото на Бан Ки Мун, не отговаря на истината. Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер каза, че руски официален представител е „разпространил информация, която обективно не е вярна”, окачествявайки това като „неприятелски” жест.
Размяната на реплики идва на фона на медийни съобщения, че България смята да промени кандидата си за поста генерален секретар на ООН, който се овакантява догодина. От съобщенията се загатва, че България щяла да замени директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова със заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева, се посочва в тези съобщения.
"Комисията не коментира публикации", заяви говорител на Еврокомисията.
За момента българското правителство не е подало информации към Брюксел по темата.
На следващото гласуване на 4 октомври петте постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето, могат да блокират всяка кандидатура, като променят динамиката на надпреварата, информира "Франс прес".

Източник: www.novatv.bg