Гледай
на живо

ЕК повиши прогнозата си за ръста на българската икономика

ЕК повиши прогнозата си за ръста на българската икономика Европейската комисия прогнозира  ръст от 2 процента на българската икономика, а през 2017 годин... thumbnail text

Европейската комисия прогнозира  ръст от 2 процента на българската икономика, а през 2017 година да достигне 2.4%, се посочва в пролетните икономически прогнози на комисията. По-рано Комисията прогнозира ръст от 1.5% за 2016 г. и 2% за 2017 г.

В бюджета за тази година е заложен растеж на БВП от 2.1%.

През 2015 г. БВП на България нарасна с 3% благодарение главно на износа и поевтиняването на петрол, коментираха от ЕК. Очаква се темпото на икономическия растеж да се забави до 2 процента през 2016 г., тъй като някои подкрепящи фактори, като усвояването на еврофондове, отслабват, се посочва в доклада.

Според Брюксел икономическият растеж на страната ще се възстанови до 2.4% през 2017 г., след като укрепналото вътрешно търсене компенсира отслабващия нетен износ.

Геополитическата нестабилност и слабото търсене на вносни стоки от страна на основни търговски партньори може да представляват опасност за износа и растежа на производството заради голямата степен на отвореност на икономиката, се посочва още в документа.

Прогнозата на Брюксел е безработицата в България да се понижи от 9.2% средно за 2015 г. до 8.6% през тази и 8% догодина.

Очаква се инфлацията постепенно да се повиши, тъй като последиците от спадащите цени на суровините бавно отшумяват, макар че прогнозата е да се запази отрицателна през по-голямата част от годината.