София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК предлага строги правила за въглищните електроцентрали

България настоява за промени в заложените екологични норми

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

От износител на електроенергия България рискува да се превърне във вносител, при това от съседни държави, които не са членове на Европейския съюз, ако Европейската комисия приеме новите по-тежки условия в Референтния документ за най-добри налични техники за електроцентралите на въглища, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Промените ще засегнат целия енергиен сектор у нас, минния бранш и свързаните с тях индустрии. Поставя се под въпрос безопасното функциониране на системата, както и възможността да бъде покрит електрическият товар на присъединени нови консуматори. Това се казва в позицията на България, която представиха в Брюксел експерти от министерствата на енергетиката, на околната среда и водите и на икономиката.

Изчисленията на енергийното ведомство показват загуби на стойност над 612 млн. лв. всяка година за въгледобива и деветте най-големи електроенергийни предприятия, които ползват лигнити от източномаришкия басейн. Евентуалното преустановяване на работата на топлоелектрическите централи ще доведе до директна загуба на хиляди работни места, необходимост от допълнителни социални разходи и загуби за бюджета от преки и косвени данъци. В добива на въглища и производството на електроенергия пряко са ангажирани около 12 хиляди души, а заедно със свързаните дейности заетите в бранша са близо 150 хиляди души.

До момента голяма част от централите ни все още не са възстановили изцяло разходите си, които са направили за покриване на настоящите норми на серен диоксид и азотни оксиди. Въвеждането на по-строги норми пък ще ги задължи да направят и още инвестиции.

Проучвания,направени от ТЕЦ „Марица изток 2“, показват, че за постигане на новите рестриктивни норми ще са необходими между 200 и 500 млн. лв. Дори да се осигури финансиране в такъв мащаб, това ще наложи увеличаване на цената на произвежданата електроенергия с 27 процента, сочат още изчисленията на централата.

България настоява за промени в заложените емисионни нива на серен диоксид, азотни оксиди и живак, или за отделни стойности, които да важат за нашата страна. По тази причина се провеждат серия от български инициативи, целящи да запознаят международната общност с негативното отражение на готвените промени върху енергетиката, икономиката като цяло, социалната система на страната и националната сигурност.

Промените в Референтния документ за най-добри налични техники за електроцентралите на въглища ще засегнат електроцентралите с входяща мощност над 50 мегавата. Документът предстои да бъде гласуван в края на април от специална комисия, създадена от страните-членки в рамките на Директивата за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването.