София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕК представи пакет в областта на търговията

Инициативи за балансирана и прогресивна търговска политика

6 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

След речта на Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза, Комисията представи важен пакет от търговски и инвестиционни предложения за изпълнението на прогресивна и амбициозна програма в областта на търговията.

Предложенията включват създаване на европейска рамка за скрининг, която да гарантира, че преките чуждестранни инвестиции не са в ущърб на стратегическите интереси на ЕС в областта на сигурността и обществения ред, както и изготвяне на проектомандати за започване на преговори с Австралия и Нова Зеландия.

В стремежа си Европейският съюз да провежда най-прозрачната и приобщаваща търговската политика в света Комисията реши да създаде Консултативна група по търговските споразумения на ЕС и, считано от днес, да публикува всички нови предложения за мандати за преговори. И на последно място, сред представените днес предложения е и проект на мандат за започване на преговори за създаването на многостранен инвестиционен съд.

Основните елементи на пакета са:

Предложение за европейска рамка за скрининг на преките чуждестранни инвестиции.Тя ще гарантира, че чуждестранните инвестиции продължават да са важен източник на растеж в ЕС, и същевременно ще защитава основните интереси на ЕС. Законодателното предложение се придружава от набор от допълнителни мерки, които влизат в сила незабавно. Те са подробно изложени в специално съобщение, очертаващо стратегическата необходимост от скрининг на инвестициите.

Препоръки до Съвета за започване на преговори за търговски споразумения с Австралия и Нова Зеландия. Споразуменията ще бъдат стъпка напред след неотдавнашните успешни договорености с трети държави, сред които Канада, Виетнам, Сингапур и Япония, и ще увеличат броят на партньорите, поели ангажимент за прогресивни правила в световната търговия.

Препоръка към Съвета за започване на преговори за създаването на многостранен съд за уреждане на инвестиционни спорове. Това важно нововъведение в световната търговска уредба е още една стъпка към по-прозрачен, последователен и справедлив подход за разглеждане на жалбите на дружествата в рамките на споразумения за защита на инвестициите.

Безпрецедентна прозрачност: С публикуването на проектите на мандатите за двустранните търговски споразумения с Австралия и Нова Зеландия, както и за многостранното споразумение за уреждане на инвестиционни спорове, Комисията взе решението да публикува всички свои препоръки за указания за водене на преговори за търговски споразумения (известни като мандати за преговори).

Паралелно с представянето им пред Европейския парламент и Съвета тези документи ще бъдат изпращани автоматично до всички национални парламенти и ще бъдат достъпни за широката общественост. По този начин от самото начало на процеса ще се даде възможност за широки и приобщаващи дебати относно планираните споразумения. Комисията призовава държавите членки да осигурят на възможно най-ранен етап участието в търговските преговори на съответните заинтересовани страни на национално и регионално равнище.

Създаване на Консултативна група по търговските споразумения на ЕС. Групата ще позволи на Комисията да бъде в диалог с гражданското общество и по-лесно да събира различни гледни точки и мнения от широка и балансирана група от заинтересовани страни, включващи синдикати, работодателски организации, асоциации на потребителите и други неправителствени организации. Създаването на тази група е продължение на усилията на Комисията за още по-прозрачна и приобщаваща търговската политика.