София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК предупреждава България за схемите с паспорти

Комисията вижда рискове от продажбата на гражданство

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейската комисия ще излезе с предупредителен доклад към България за порочни практики при продажбата на гражданство на чужденци, съобщи “Ройтерс“, позовавайки се на предварителен доклад на Комисията, който се очаква да бъде публикуван в сряда.  

Според доклада, схемите в държавите-членки на ЕС за продажба на гражданство или пребиваване на заможни лица, биха могли да помогнат на чуждестранни организирани престъпни групи да проникнат в блока и да увеличат риска от пране на пари, корупция и укриване на данъци.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. Общо двадесет държави продават разрешителни за пребиваване на чужди инвеститори.

В Малта, Кипър и България богати чужденци могат да си купуват паспорти, които им дават пълен достъп до ЕС срещу инвестиции, вариращи между 1 и 2 милиона евро, отбелязва “Ройтерс“. Според доклада в трите държави няма достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство.

Комисията посочва, че програмите на държавите от ЕС за продажба на национално жилище на чужденци поставят подобни рискове като схемите за гражданство.

Разрешенията за получаване на пребиваване се продават за 15 000 евро в Хърватия, а сумата достига над 5 милиона евро в Люксембург и Словакия.

Португалия също е критикувана, че не проверява произхода на богатството и плащанията, направени от чужденци, които получават местожителство там. Това създават риск от пране на пари, смята ЕК.

Комисията посочва в доклада си, че ще създаде група от експерти, които ще препоръчат до края на годината мерки за противодействие на рисковете, причинени от тези схеми.