София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК препоръча начало на преговорите с Великобритания

Преди втория етап Обединеното кралство трябва да уреди финансовите си отношения с ЕС

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейската комисия изпрати на Европейския съвет изпрати препоръка за започване на преговорите по член 50 с Обединеното кралство за напускане на ЕС. Тя включва проект на указания за водене на преговори, се казва в съобщение от пресслужбата на Европейската комисия.

Указанията за преговори обхващат четири основни области. Първият приоритет на преговорите е да се запазят статутът и правата на гражданите — както на гражданите на ЕС-27 в Обединеното кралство, така и на гражданите на Обединеното кралство в ЕС-27 — и на техните семейства. В препоръката на Комисията също така се посочва ясно, че е необходимо да се постигне съгласие относно принципите на финансовото споразумение, преди да бъде възможно да се премине към втория етап на преговорите.

Комисията посочва, че при напускането трябва да се гарантира твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

 „С днешната ни препоръка сме на път да гарантираме, че оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз се осъществява по установен ред. Това е в интерес на всички. Веднага след като Обединеното кралство има готовност, ще започнем конструктивни преговори“, коментира Мишел Барние, който ще води от името на ЕС преговорите за напускане на Великобритания.