София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК реагира на резултатите от референдума в Турция

Турция трябва да търси възможно най-широк консенсус по промените в конституцията

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Европейската комисия реагира на резултатите от референдума в Турция. В изявление от късно снощи, Брюксел обяви, че Турция трябва да търси възможно най-широк консенсус по промените в конституцията, имайки предвид близките резултати от гласуването на референдума.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и европейският комисар за разширяването Йоханес Хан реагираха предпазливо на резултата от турския референдум и посочиха, че конституционните промени и тяхното влизане в сила "ще бъдат оценени в светлината на задълженията на Турция като страна кандидат за членство в ЕС и като член на Съвета на Европа".
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обаче изрази безпокойство заради заявеното намарение на Ердоган да направи референдум за смъртното наказание.


Европейските политици, които не са начело на европейските институции изразиха остро недоволството си.
Министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц директно заяви, че резултатът от референдума в Турция, вероятно ще усложни бъдещото сътрудничество между Анкара и ЕС.

"Турция избра повече ислямофашизъм и тоталитаризъм днес", коментира Герт Вилдерс, чиято националистическа партия остана втора на скорошните избори в Холандия.


Членове на Европейския парламент изразиха разочарование от резултата от турския референдум, съобщава "Ройтерс".
Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия в ЕП, заяви, че президентът Ердоган разделя страната си, а съпредседателят на групата на Зелените Ска Келер каза, че резултатът е "унищожителен удар за демокрацията в Турция". Вебер заяви, че Турция се движи в грешна посока, насочвайки вниманието към масовите уволнения след опита за преврат през юли и хвърлянето в затвора на журналисти и държавни служители.

Високопоставеният представител на Германската социалдемократическа партия Аксел Шефер коментира, че мнозинство, постигнато при демократично гласуване, може да се обърне против самата демокрация, като припомни изборите през 1933 г. в Германия, когато се надига подкрепа за нацистите на Адолф Хитлер.
Лидерът на германските Зелени Джем Йоздемир, който е от турски произход, посочи в Twitter, че това е "черен ден за Турция", но допълни, че "почти 50 процента са гласували за демокрация и против диктатурата". "Ние заставаме на тяхна страна", посочи Йоздемир.
Беатрикс фон Щорх, европейски депутат от антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия", призова в социална мрежа всички турци с германски паспорт, които са гласували в подкрепа на ислямска диктатура в Турция", да напуснат Германия.

Самата Ангела Меркел в съвместно изявление с външния министър Зигмар Габриел пък обяви:
„Немското правителство очаква от турските управляващи сега да търсят уважителен диалог с политическите и обществени сили в страната след тази трудна предизборна кампания".