София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК: България спира схемите с гражданство

Министерство на правосъдието готви законови промени

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

България съобщи, че прекратява схемата за предоставяне на гражданство срещу инвестиции. Това заяви еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова на пресконференция, по време на която бе представен доклад на Европейската комисия за предоставянето на гражданство или право на престой в ЕС за големи инвеститори.

Запитана за дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, тя посочи, че всеки вид корупция е проблем и подчерта, че Европейската комисия очаква съдебните власти в България да следят тези случаи и да вземат честно и прозрачно решение, което гражданите да видят като начин за вътрешна борба с корупцията.

Европейската комисия излезе днес с предупредителен доклад към страните от Европейския съюз, сред тях и България, заради схемите с предоставяне срещу инвестиции право на гражданство или на постоянно пребиваване. Комисията предупреди, че това може да подпомага проникване в ЕС на организирани престъпни групи и увеличава риска от пране на пари, корупция и избягване плащане на данъци.

От комисията подчертават, че в три членки на ЕС - България, Кипър и Малта, понастоящем се прилагат въпросните схеми при условия, които не са толкова строги, колкото обикновените режими за натурализация. В тези три държави членки няма нито задължение за физическо пребиваване на лицето, нито изискване за други действителни връзки с държавата, преди да бъде получено гражданство.

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос отбеляза, че предоставянето на гражданство или право на престой на външни големи инвеститори е свързано с движението на големи суми. По неговите думи е важно да се проверява произходът на тези средства, защото биха могли да застрашат сигурността на ЕС и да доведат до корупция. Той уточни, че в ЕС няма общи правила за схемите за т. нар. "златни паспорти" или "златни визи", но институциите на Общността могат да следят за извършването на съответните проверки по правилата за миграцията.

Комисията посочва, че ще наблюдава стъпките, предприети от властите за преодоляване на проблемите. Тя ще създаде група от експерти от държавите членки за подобряване на прозрачността, управлението и сигурността на схемите.

Междувременно от българското правосъдно министерство заявиха, че предвиждат промени в Закона за българското гражданство. Сред тях са отпадане възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции; съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите; въвеждането на изискване кандидатите за гражданство на основание произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната. Новите промени ще бъдат обсъдени на 30 януари, след което ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.