София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕК с официално предложение: Безвизов режим за Турция

За целта на Анкара остава да изпълни още 5 от 72 изисквания

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Европейската комисия излезе с официално предложение на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз за безвизов режим за Турция от юни. Според Комисията, на Анкара остава да изпълни още 5 от общо 72 изисквания за преминаване към безвизов режим.

За целта турските власти ще трябва да предприемат промени за справяне с корупцията, подобряване на защитата на данните и засилване на правното сътрудничество с членките на съюза, да утвърдят взаимодействието си с Европол и да въведат законодателство за борба с тероризма.

В документа с предложението ЕС изразяват съгласието си да отпадне визовия режим за Турция това лято, но посочват, че страната не е изпълнила всички необходими условияза свободно пътуване на гражданите й в Шенгенската зона.

Предложението за отпадане на визите трябва да бъде одобрено от европейския парламент, както и от всички страни-членки на ЕС.

Безвизовият режим изключва Ирландия и Великобритания, както и асоциираните към ЕС Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Друго предложение на ЕК е и отпадането на визите за граждани на Косово, притежаващи биометрични паспорти. Косово ще трябва да ратифицира граничния си договор с Черна гора и да засили борбата с корупцията и организираната престъпност.