Гледай
на живо

ЕК ще предложи безвизов режим на Турция в сряда

Над 70 милиона турци ще получат право на свободно придвижване

Европейската комисия ще предложи безвизов режим на Турция, съобщава „Ройтерс“, като се позовава на два независими източника от комисията. Очаква се това да стане в сряда, 4 май. Възможността за бевзвизово пътуване в ЕС за над 70 милиона турски граждани е част от сделката за бежанците, по която Турция пое ангажимент да задържа мигрантите на своя територия срещу финансова компенсация от 6 милиарда евро и безвизов режим.

Източниците на „Ройтерс“ съобщават, че в сряда Европейската комисия на ЕС ще проведе заседание, на което ще предложи облекчаване на визовите изисквания. Предложението е било подкрепено на подготвителна среща в понеделник, преди Европейската комисия да обсъди въпроса в сряда.

По-рано председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС няма да снижава критериите си заради Турция и Анкара няма да получи безвизов режим, ако не изпълни всички условия. От своя страна президентът Ердоган и премиерът Давутоглу заплашиха, че ако не паднат визите, Турция няма да изпълни своята част от сделката за бежанците.