София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК ще предложи безвизов режим на Турция в сряда

Над 70 милиона турци ще получат право на свободно придвижване

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейската комисия ще предложи безвизов режим на Турция, съобщава „Ройтерс“, като се позовава на два независими източника от комисията. Очаква се това да стане в сряда, 4 май. Възможността за бевзвизово пътуване в ЕС за над 70 милиона турски граждани е част от сделката за бежанците, по която Турция пое ангажимент да задържа мигрантите на своя територия срещу финансова компенсация от 6 милиарда евро и безвизов режим.

Източниците на „Ройтерс“ съобщават, че в сряда Европейската комисия на ЕС ще проведе заседание, на което ще предложи облекчаване на визовите изисквания. Предложението е било подкрепено на подготвителна среща в понеделник, преди Европейската комисия да обсъди въпроса в сряда.

По-рано председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС няма да снижава критериите си заради Турция и Анкара няма да получи безвизов режим, ако не изпълни всички условия. От своя страна президентът Ердоган и премиерът Давутоглу заплашиха, че ако не паднат визите, Турция няма да изпълни своята част от сделката за бежанците.